Zupa z mięsem i makaronem (IMBIR)

Zapraszam Was na jeszcze jeden przepis z cyklu IMBIR. Tym razem klasyczna, podstawowa zupa orientalna z imbirem. Mocno sycąca, rozgrzewająca z cudownym makaronem. Uwielbiam takie zupy. Szybka w wykonaniu i nieskomplikowana. Takie przepisy są najlepsze 🙂 A w przyszłym tygodniu dalszy ciąg przepisów z czekoladą. 

 

Składniki:

  • kilka kapeluszy suszonych borowików
  • cebula lub kilka cebulek dymek
  • 2 marchewki
  • 200 g chudej wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 i 1/2 cm kłącza imbiru
  • 5 szklanek wywaru mięsnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 75 g makaronu nitki
  • 75 g liści szpinaku

Wykonanie:

Grzyby zalać szklanką wrzątku i zostawić na 15 minut.W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w drobne kawałeczki mięso i smażyć do zrumienienia. Następnie do tego samego rondla wrzucić pociętą w paseczki marchewkę, cebulę, drobno pokrojony imbir i rozgnieciony ząbek czosnku. Smażyć klika minut, następnie dodać mięso, grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i sos sojowy. Zagotować i trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie dodać makaron oraz poszatkowany szpinak i gotować jeszcze przez 5 minut. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

zupa orientalna

zupa orientalna 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *