Zupa z czarnej i białej fasoli (FASOLA)

Dziś pierwszy przepis z jednym z warzyw strączkowych w roli głównej. Nie przepadam za fasolą samą w sobie, ale trzeba przyznać, że ta zupa ma charakterek 🙂 Właściwie są to dwie zupy – każda ma swój własny, niepowtarzalny smak i trzeba również przyznać, że bardzo atrakcyjnie prezentują się na talerzu. Drogie panie, nakarmcie swoich panów – wszak strączkowe służą im bardzo dobrze 🙂 Przepis pochodzi z mojej ulubionej „Encyklopedii zup” – z moimi drobnymi modyfikacjami. 

Składniki:

♥ 1 szklanka czarnej fasoli z puszki

♥ 1 szklanka białej fasoli z puszki

♥ 3 łyżki octu balsamicznego

♥ 1 ostra papryczka

♥ 3 młode cebulki

♥ sok z połówki limonki

♥ 2 łyżki oliwy

♥ 1/2 garści kolendry

 

Wykonanie: 

Zmiksować czarną fasolkę z octem balsamicznym, ostrą papryczką oraz połową ilości posiekanej cebulki. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dodać trochę wywaru warzywnego. Następnie przełożyć fasolkę z przyprawami do rondelka i podgrzać. Białą fasolkę zmiksować z pozostałą ilością cebulki, oliwą i kolendrą. Również podgrzać dodając w razie potrzeby kilka łyżek wywaru. Obie zupy doprawić solą i pieprzem. Nałożyć a jeden talerz – obok siebie, a następnie zmieszać je fantazyjnie używając np. patyczka do szaszłyków. Jeśli lubicie niecodzienne smaki to ta zupa na pewno zrobi na Was wrażenie. Zachęcam do wypróbowania 🙂

zupa fasolowa 2

zupa fasolowa 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *