Zupa szparagowa (SZPARAGI)

Mam dla Was jeszcze kilka interesujących i smakowitych przepisów na przyrządzenie szparagów. Szparagi na razie stoją zanurzone w wodzie, a jutro znowu wielkie gotowanie. Natomiast dziś chciałam zaprezentować Wam przepis na pyszną zupę szparagową. Jest bardzo delikatna, ale jej smaku nie da się pomylić z innym warzywem. Zapraszam do spróbowania 🙂

PS. Szparagi naprawdę działają mocno afrodyzjakowo, dlatego też nie mam czasu na prezentowanie Wam przepisów na bieżąco 😛 

Składniki:

♥  1 pęczek białych szparagów

♥ włoszczyzna

♥ porcja rosołowa z drobiu

♥ śmietana

Wykonanie:

Szparagi obrać i włożyć do wody z cytryną, aby nie ściemniały. W tym czasie porcję rosołową oraz włoszczyznę włożyć do garnka i postawić na ogniu. Odłamać końcówki szparagów – powinny ułamać się w odpowiednim miejscu – i wrzucić je do garnka. Gotować, aż do uzyskania rosołu. Podczas przygotowywania wywaru podsmażyć szaragi na maśle – aż do ich lekkiego zrumienienia. Następnie wrzucić je do rosołu i gotować jeszcze ok. 10 minut. Po tym czasie wywar wraz ze szparagami zmiksować w blenderze na gładko. Przelać z powrotem do garnka, a następnie dodać śmietankę z odrobiną mąki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z młodymi ziemniaczkami oraz świeżo zerwanym koperkiem.

zupa szparagowa 2

zupa szparagowa 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *