Zupa serowa (SER)

Mówiłam Wam już, że uwielbiam zupy-kremy. Ale równie wielką miłością darzę zupy, które sprawiają, że człowiek musi się rozebrać… do rosołu 🙂 Tak więc mężczyzno! Jeśli chcesz uwieść ukochaną kobietę, zaserwuj jej tę zupę. Po jej zjedzeniu będzie tak rozgrzana, że na pewno zrzuci z siebie odzienie do ostatniej sztuki 😉 

Składniki:

♥  300 g sera – ementaler lub mieszanka serów żółtych (np. cheddar, parmezan, gouda)

♥ 1 szklanka mleka

♥ 2 szklanki rosołu

♥ 4 żółtka

♥ 2 łyżki masła

♥ 1 ząbek czosnku

Wykonanie: 

Ser pociąć na drobne kawałki, zalać mlekiem i odstawić na godzinę. Następnie razem z mlekiem przełożyć do garnka i gotować w kąpieli wodnej aż ser się rozpuści i połączy z mlekiem. Dodać posiekany czosnek oraz rosół. Gotować chwilę, a później dodać masło. Mieszać aż do jego rozpuszczenia. Zupę zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a później wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Zupa nie może być zbyt gorąca, żeby żółtka się nie ścięły. Natomiast dzięki temu dodatkowi zupa będzie bardzo kremowa i lekko zagęszczona. Doprawić solą i pieprzem. Bardzo ciepłą zupę od razu serwować, najlepiej z grzankami lub krakersami. Pycha!

zupa serowa 2

zupa serowa

3 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *