
Kochani, przed Wami śliczna, słoneczna i niezwykle smaczna zupa marchewkowa 🙂 Mimo, że wciąż mamy sierpień, słońca jakby mniej i chłodniej się zrobiło… ta zupa nie dość, że urzeknie Was kolorem, to jeszcze zawojuje smakiem no i będziecie mogli sprawdzić jej afrodyzjakowe działanie 😉
Składniki:
♥ 1 i 1/2 kg marchewki
♥ 3 małe cebule
♥ 6 szklanek bulionu lub wywaru z kostki warzywnej
♥ 4 łyżki masła
♥ 150 g śmietany 18%
♥ 1 łyżka mąki
♥ kolendra
Wykonanie:
Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Cebulę posiekać drobno. W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę oraz marchewkę i podsmażać przez ok. 5 minut. Następnie dodać cukier, i 2/3 bulionu. Gotować, aż bulion wyparuje, a marchewka zrobi się miękka. Na koniec trzeba wymieszać mąkę i śmietanę z dodatkiem odrobiny soli. Taką mieszankę należy dodać do zupy i gotować jeszcze przez kilka minut nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić solą, pieprzem oraz częścią kolendry. Rozlać do talerzy i posypać posiekaną kolendrą. Smacznego 🙂
Uwielbiam marchewkę, pyszna zupa 🙂