Zupa krem z krewetek i kukurydzy (KREWETKI)

O mojej miłości do zup kremów wiecie już od dawna. Więc tym razem mocno w temacie – bardzo krewetkowa zupa z nutą słodyczy w postaci kukurydzy. Bardzo pożywna i lekko rozgrzewająca 😉 

Składniki:

♥  1 cebula

♥ 4 łyżki masła

♥ 1/4 szklanki mąki

♥ 3 szklanki wywaru rybnego lub warzywnego

♥ 1 szklanka mleka

♥ 1 szklanka ugotowanych krewetek

♥ 1 i 1/2 szklanki kukurydzy

♥ śmietana

♥ chilli 

Wykonanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i smażyć, aż tak się zeszkli. W osobnym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, a następnie dodać mleko i wywar. Zagotować i trzymać na ogniu kilka minut. Do cebuli dorzucić krewetki i kukurydzę, i smażyć przez kilka minut. Następnie połączyć składniki z patelni i rondelka. Podgrzać i dobrze wymieszać. Następnie odlać 1 szklankę zupy, a resztę zmiksować na gładki krem. Połączyć obie części i zaprawić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i nadać ostrości chilli. Podawać z koperkiem. Powiem Wam, że całkiem niezła wyszła ta zupa – każdy miłośnik krewetek będzie usatysfakcjonowany 🙂

zupa z krewetek 2

zupa z krewetek 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *