Zupa krem chrzanowa (CHRZAN)

Ostatnio naszło mnie na zupy. A dokładnie na zupy-kremy. Powiem Wam, że to świetna sprawa, wystarczy jeden bądź dwa główne składniki i pyszne jedzenie gotowe. I do tego mocno sycące. Jako że ostatnio na tapecie mamy kilka składników postaram się zaprezentować Wam w tym tygodniu po jednym przepisie z każdym z nich. Zaczynam od chrzanu. Cudowna, pyszna przyprawa, kojarzona najczęściej ze świętami Wielkiej Nocy, ale powiem Wam, że chrzan warto jeść codziennie. A ta zupa jest bajecznie prosta, więc tym bardziej nie warto się ograniczać 🙂  

Składniki:

♥ 700 g ziemniaków

♥ 1,5 l wywaru warzywnego

♥ 1 czubata łyżka majeranku

♥ 2 ząbki czosnku

♥ 1 cebula

♥ 1 czubata łyżka startego chrzanu

♥ 2 łyżki śmietany

Wykonanie: 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku roztopić masło, wrzucić ziemniaki i dusić ok. 15 minut. Można podlać wywarem, żeby ziemniaki nie przywierały do dna naczynia. Następnie dodać wywar warzywny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz podsmażoną cebulkę. Gotujemy tak długo aż ziemniaki zmiękną. Potem miksujemy na gładki krem. Z powrotem stawiamy na ogniu i dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek. Ja zamiast jednej łyżki chrzanu dodałam dwie – zupa była dużo bardziej aromatyczna. Na końcu pozostaje nam jeszcze tylko doprawienie zupy solą pieprzem. Podawać można z osobno przygotowanymi podsmażonymi ziemniaczkami, chrupiącym boczkiem oraz śmietaną. Smacznego 🙂 

zupa krem chrzanowa 2

zupa krem chrzanowa

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *