Zupa jabłkowa (JABŁKO)

Mam dzisiaj dla Was bardzo interesujący przepis na zupę. Zaręczam Wam, że takiej zupy nie jedliście do tej pory. Niby warzywna (ale z dodatkiem jabłek), a jednak wszystkie składniki sprawiają, że jest cudownie słodka. Dodatek białego pieprzu tylko uwydatnia jej słodycz. Polecam Wam zarówno w zimie jak i w lecie. Spróbujcie i… smacznego 🙂 Mojemu mężczyźnie zupa bardzo smakowała – ciekawe, czy rzeczywiście ma właściwości afrodyzjaka – sprawdzimy to 🙂 Przepis pochodzi z niesamowitej książki ” Encyklopedia zup”.

Składniki:

1 kalarepa

♥ 3 marchewki

♥ 2 łodygi selera naciowego

♥ 1 zielona papryka

♥ 2 pomidory

♥ 8 szklanek wywaru drobiowego 

♥ 6 zielonych jabłek

♥ 3 łyżki mąki

♥ 2/3 szklanki śmietany

♥ 1 łyżka cukru

♥ sok z cytryny, sól, pieprz

 

Wykonanie: 

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażać przez kilka minut. Dodać wywar i gotować na niewielkim ogniu przez 45 minut. W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez 15 minut. Następnie wymieszać mąkę ze śmietaną i odrobiną soli. Dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać najlepiej z chrupką bagietką. 

zupa_jablkowa5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *