Zrazy z królika (KRÓLIK)

Poprzedni tydzień był dla mnie bardzo pracowity i nie miałam nawet wolnej jednej chwili, żeby zaprezentować Wam kolejne przepisy, ale… na szczęście udało się przygotować kilka potraw, którymi teraz chcę się z Wami podzielić. Jako że rozpoczęliśmy kolejne dwa tygodnie z nowymi składnikami chciałam Wam dziś pokazać przepis na bardzo wykwintne danie. Zarówno królik jak i kogut wymagają wyjątkowej oprawy. Królika raczej nie jada się na co dzień, więc jeśli już mamy zamiar przyrządzić coś z tego mięsa, to warto wybrać jakąś niezwykłą potrawę. Ja wybrałam zrazy z królika. Mięso królika jest dość charakterystyczne, podobne w smaku do kurczaka, ale jednak dużo słodsze. Z pikantnymi przyprawami tworzy zaś bardzo zgrany zespół. Polecam te niewielkie zrazy, duszone w cebulce i sosie własnym – po kilku godzinach duszenia mięso wprost samo rozpływa się w ustach i jest bardzo delikatne. 

Składniki:

kilka kawałków króliczego mięsa

♥ 1 kromka czerstwego chleba

♥ kilka kawałków boczku lub słoninki

♥ 2 cebule

♥ musztarda

♥ przyprawy: pieprz, jałowiec, sól, tymianek, papryka ostra

♥ masło do smażenia

Wykonanie: 

Mięso z królika rozbić delikatnie tłuczkiem na bardzo cienkie plastry. W moździerzu utłuc ziarna jałowca, pieprzu, sól oraz tymianek. Przyprawami posypać każdy plaster mięsa. Następnie posmarować je musztardą i posypać niewielką ilością czerwonej, suszonej papryki. Na każdy kawałek mięsa kłaść kawałek boczku lub słoninki, chleba oraz cebuli. Zwijać w zgrabne zrazy. Spiąć wykałaczkami lub zawiązać naturalną nicią. Następnie obsmażyć na złoto na rozgrzanym maśle. Kiedy już każdy zraz będzie obsmażony należy wrzucić na patelnie cebulkę oraz dolać wody i dusić mięso pod przykryciem, aż do jego miękkości. Powstały na końcu sos można delikatnie zagęścić mąką. Podawać ze smażonymi ziemniaczkami oraz sałatą. Pycha! 🙂

zrazy z królika 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *