Waniliowy pudding ryżowy ze skórkami z cytrusów (WANILIA)

Kochani, dziś chcę Wam zaproponować deser, który już kiedyś robiłam i jeśli dobrze poszperacie w internecie, to znajdziecie go na moim starym blogu. Przywołuję ten przepis dlatego, iż jest on wart wykonania, mimo iż jest trochę pracochłonny. Warto ten deser wykonać dzień wcześniej, ponieważ dopiero następnego dnia skórki uwalniają cały swój smak do ryżu i dopiero wtedy można delektować się wszystkimi aromatami na raz. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia francuska” z jedną moją modyfikacją: zamiast skórki z grejpfruta dodałam skórkę z cytryny. Dodanie prawdziwej wanilii zdecydowanie wzbogaci ten deser, a widoczne w nim maleńkie, czarne kuleczki uczynią go wykwintną potrawą na zakończenie kolacji z ukochanym_ą. 

 

Składniki (na 4 porcje):

♥ 200 g ryżu
♥ litr mleka
♥ szczypta soli
♥ 1 opakowanie cukru waniliowego – polecam zastąpić wanilią
♥ 100 g cukru pudru
♥ 2 żółtka
♥ 150 ml śmietany kremówki
♥ skórka z dwóch pomarańczy i dwóch cytryn
♥ 100 g cukru pudru do skórek owocowych

 

Wykonanie:

Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą wodą, aż spływająca woda będzie klarowna. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć ryż, gotować 3 minuty, następnie odcedzić. W drugim rondlu zagotować mleko z wanilią i solą. Dodać ryż, doprowadzić do wrzenia, gotować 40 min, aż ryż będzie bardzo miękki. Podczas gotowania należy uważać, aby ryż się nie przypalił. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do ugotowanego ryżu i dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie obrać owoce ze skórki, usunąć warstwę albedo i pociąć skórki na paseczki. Dwa razy zalać wrzącą wodą i zostawić na dwie minuty. Po drugim razie odcedzić. Do garnka wlać 200 ml wody, dodać 100 g cukru pudru oraz skórki cytrusów i gotować przez 10 min na wolnym ogniu. Ubić śmietanę i wymieszać ją z ryżem. Dodać skórki w syropie i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Deser przełożyć do pucharków. Ja udekorowałam go pozostałymi skórkami oraz cząstkami pomarańczy i cytryny. Pycha. Pamiętajcie, żeby deser się przegryzł – wtedy będzie obłędny.

waniliowy pudding ryżowy 2

waniliowy pudding ryżowy 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *