Torcik winogronowy (WINOGRONA)

Oj, kochani, ostatnio w ogóle nie mam czasu na gotowanie, więc zaniedbałam trochę Was i mojego bloga. Ale czas wrócić. Dziś pokażę Wam przepis na pyszny torcik winogronowy – najsmaczniejszy chyba jest spód, ale połączenie bitej śmietany i winogron również jest niesamowite. Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki kucharskiej pt.: „365 obiadów na polskim stole”. Smacznego 🙂 

Składniki:

♥  2 duże paczki herbatników

♥ 150 g białej czekolady

♥ 60 ml śmietanki 30%

♥ 1 galaretka agrestowa

♥ winogrona

♥ 400 ml śmietanki 30%

♥ 2 łyżeczki ksylitolu

♥ 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:

Białą czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki pokruszyć dokładnie na małe kawałki. Ciasteczka połączyć z rozpuszczoną czekoladą, wymieszać dokładnie. Przygotować formę wykładając ją folią spożywczą. Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i dokładnie ją ugnieść. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. W tym czasie rozpuścić galaretkę w 3/4 ilości wody z przepisu. Kiedy galaretka zacznie tężeć wyłożyć winogrona na spód i polać galaretką. Kiedy galaretka zastygnie można ubić śmietanę z dodatkiem ksylitolu oraz rozpuszczoną żelatyną. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Deser podawać schłodzony. Smacznego 🙂

torcik winogronowy 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *