Tartaletki greckie (POMIDOR)(SER)

Hmm, no dobrze… to MOJA wariacja na temat tartaletek 🙂 Bardzo szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Uwielbiam potrawy, które jednakowo dobrze smakują na ciepło i na zimno. A jeszcze z dodatkiem kwaśnej śmietany… niebo w gębie 🙂 Polecam te tartaletki na miłosny piknik pod chmurką 🙂 A przepis ddaję do konkursu firmy Apetina na Durszlaku. Smacznego 🙂 

 

Składniki:

♥  1 szklanka mąki pszennej

♥ 1 żółtko

♥ 3 łyżki śmietany 18%

♥ 100 g startego żółtego sera

♥ 150 g masła

♥ zioła prowansalskie

♥ 1 jajko

♥ 1 łyżka mąki 

♥ pomidorki koktajlowe

♥ ser Apetina

♥ oliwki

♥ anchois

♥ 1 duża cebula

 

Wykonanie: 

Mąkę przesiewany, dodajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło, starty ser, żółtko, 1 łyżkę śmietany oraz zioła prowansalskie w ilości według uznania. Najpierw siekamy składniki nożem, aby zaczęły się łączyć i żeby masło nie zaczęło się roztapiać zbyt szybko. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie, aż wszystkie składniki się połączą. Ciastem należy wylepić formy do tartaletek. Foremki z ciastem należy piec przez 10 minut w temperaturze 160 stopni, pamiętają, aby najpierw ponakłuwać je widelcem, żeby para miała ujście i ciasto nie wybrzuszało się. Upieczone tartaletki zostawiamy do ostygnięcia, a w tym czasie robimy nadzienie. Jajko, łyżkę mąki i łyżkę śmietany łączymy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem. Pamiętajmy, aby nie przesadzać z ilością soli, gdyż słona jest feta i anchois. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na łyżce oliwy. Musi się zeszklić, ale nie przypalić. Podsmażoną cebulę wykładamy na ciasto, a następnie wylewamy na nią niewielką ilość masy śmietanowo-jajecznej. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe, oliwki, ser feta oraz po fileciku anchois. Następnie tartaletki wstawiamy do piekarnika na 15 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Tartaletki po ostygnięciu można spakować do koszyka piknikowego i cieszyć się nimi na wycieczce we dwoje 🙂

tartaletki

tartaletki

 

 


Twoja kuchnia ma to coś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *