Tarta z serem Camembert i orzechami (SER)

Dziś coś na szybko, ale z przytupem. Jeśli Wasz ukochany_a przyjeżdża do Was za godzinę, a Wy nie macie pomysłu, co przygotować do jedzenia, polecam Wam ten przepis. Jest prosty, ale na pewno wzbudzi zachwyt Waszego gościa, nie mówiąc już o walorach afrodyzjakowych 🙂 

Składniki:

♥  1 płat ciasta francuskiego, najlepiej w kształcie okręgu

♥ 200 g pieczarek

♥ 2 ząbki czosnku

♥ 1 ser camembert

♥ 1 jajko

♥ śmietanka 30%

♥ mleko

♥ tymianek

♥ 1 garść pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie: 

Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni. Pod koniec dodać czosnek, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto rozłożyć na blaszce do pieczenia. Brzegi zawinąć tak, żeby stworzyć brzeg i żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Ostudzone pieczarki wyłożyć na ciasto. Na pieczarki położyć plastry sera. Następnie zrobić sos z jajka, śmietanki i mleka. Celowo nie podaję ilości, gdyż ja zwykle robię taką zalewę „na oko”. Wylać sos na ciasto, posypać orzechami i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Ta tarta najlepsza jest na ciepło, więc polecam zabrać się do jedzenia od razu 🙂 Do tego kieliszek czerwonego wina i możecie zabierać się do uwodzenia 😉

tarta z camembertem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *