
Mniam, jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy tarty porowej to… pora ją zrobić 🙂 Dość szybka w wykonaniu, względnie prosta. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Ja jadłam ją maczając w kwaśnej śmietanie – do jest dopiero uczta. Polecam również wersję wegetariańską – pomijamy w tej wersji boczek. Mam wrażenie, że smakuje wtedy o niebo lepiej. Możecie przygotować oba warianty i sami wybierzecie najsmaczniejszy 🙂
Składniki ciasta:
♥ 300 g mąki
♥ 60-120 g masła
♥ 2 jajka
♥ 2 łyżki śmietany
Składniki nadzienia:
♥ 2 duże pory – tylko białe części plus kawałek zielonych
♥ 1 duża cebula
♥ 150 g boczku pokrojonego w plasterki
♥ 4 jajka
♥ 100 g twarogu
♥ 4 -5 łyżek śmietany kremówki
♥ masło do duszenia
Wykonanie:
Najpierw przygotować ciasto półkruche. Zagnieść szybko wszystkie składniki tak, aby masło nie zaczęło się zbytnio rozpuszczać. Zagniecionym ciastem wylepi formę do tarty, nakłuć je w kilku miejscach nożem i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować nadzienie. Poszatkować cebulę i pokroić pory w talarki. Na patelni rozgrzać masło, włożyć pory z cebulą i dusić do miękkości. Można podlewać niewielką ilością wody, aby pory się nie przypaliły. Doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyć do zrumienienia boczek. Wymieszać go z porami. Poczekać, aż mieszanka ostygnie. W tym czasie podpiec spód tarty. Włożyć foremkę z ciastem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 15 minut. Gdy nadzienie przestygnie dodać do niego jajka, śmietanę i twaróg i dokładnie wymieszać. Całość nadzienia wylać na podpieczony spód. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 minut i zapiekać jeszcze przez 20 minut. Smacznego 🙂
Wygląda naprawdę smakowicie:)
Nie tylko wygląda, ale też jest 🙂 ja będę ją robić często