Szparagi zapiekane z serem (SZPARAGI) (SER)

Sezon szparagowy w pełni! Moje pierwsze zakupy to 2,5 kilograma szparagów zielonych i białych. Powstało z nich kilka przepysznych potraw. I powiem Wam, że wszystkie miały bardzo mocne, afrodyzjakowe działanie 😉 Pamiętajcie: droga do serca wiedzie przez żołądek. Hmm, do łóżka chyba także 😛 Tak więc spożywajcie szparagi i cieszcie się ich działaniem 🙂 

Składniki:

♥  1 pęczek zielonych szparagów

♥ śmietana 18%

♥ 1 żółtko

♥ ser gruyere

♥ masło

Wykonanie: 

Szparagi obrać ze skórki i przekładać do miski z zimną wodą z odrobiną soku z cytryny. Zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Gdy zawrze, wrzucać szparagi i gotować dosłownie kilka minut, żeby nie były zbyt miękkie. Następnie przełoży je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Przyrządzić sos: wymieszać śmietankę, żółtko i starty ser. Polać sosem szparagi. Na wierzch zetrzeć jeszcze dodatkowo trochę sera i obłożyć szparagi wiórkami masła. Zapiekać na najwyższej półce piekarnika przez kilka minut. Wyszła z tego cudowna, przepyszna potrawa. Może być zarówno przystawką jak i daniem głównym. Polecam 🙂

szparagi zapiekane 2

zapiekane szparagi 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *