Szampańska galaretka z owocami (SZAMPAN)

Bardzo prosty, ale jakże efektowny deser. Zaskoczycie swoich ukochanych galaretką z szampana – to mogę Wam zagwarantować. Z tym deserem jest tylko jeden malutki problem… Ma bardzo mocne działanie, zdecydowanie mocniejsze niż szampan w kieliszku 🙂 Tak więc uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością 😉 

 

Składniki:

♥  500 ml szampana (prawdziwy, wytrawny lub wino musujące półsłodkie)

♥ cukier do smaku – przy szampanie wytrawnym; wina musującego moim zdaniem nie trzeba dosładzać

♥ 6 łyżeczek żelatyny

♥ 1 pomarańcza

♥ 1 grejpfruit

♥ dodatki np. bita śmietana

 

Wykonanie:

Wino wlać do rondelka, dodać cukier (opcjonalnie) i podgrzać lekko. Dodać żelatynę i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści w winie. Pamiętajcie, żeby wino się nie zagotowało – ogień ma być niewielki. Gdy żelatyna się całkowicie rozpuści należy zebrać z powierzchni pianę i usunąć ją. Zostanie klarowny płyn. Wylać go do płaskiego, kwadratowego pojemnika. Pozostawić do ochłodzenia, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Szampan ładnie stężeje i będzie go można pociąć na kostki. Podczas stygnięcia galaretki należy wyciąć z pomarańczy i grejpfruta poszczególne cząstki tak, aby pozbyć się skórek. Do pucharków wkładać na przemian kostki szampana i cząstki cytrusów. Udekorować startą skórką z cytryny i bitą śmietaną. Podawać mocno schłodzone. Zajadać w łóżku 🙂 Taką galaretkę można zrobić również z każdego innego wina.

galaretka 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *