Spaetzle – dodatek do dziczyzny

Kochani, po raz pierwszy wyłamię się z tradycji wstawiania wpisów tylko z afrodyzjakami. Jednak muszę Wam przedstawić przepis na te proste kluseczki. Są świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju gulaszów mięsnych, a ja wprost uwielbiam je z wołowiną lub dziczyzną. Jeśli będziecie robić gulasz z dziczyzny spróbujcie połączyć go właśnie ze spaetzlami – będziecie zachwyceni. Smacznego 🙂 

Składniki:

♥  250 g mąki pszennej

♥ 2 jajka

♥ 1 żółtko

♥ 1 łyżeczka roztopionego masła

♥ 1/2 szklanki mleka

♥ sól

 

Wykonanie:

Kluseczki są niezwykle proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą i dokładnie zagnieść i wyrobić ciasto. Nie może być ani zbyt twarde, ani zbyt luźne  – jeśli nie wiecie dokładnie jaka konsystencja będzie dobra, musicie spróbować z proporcjami składników. Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć przez ok. 10 minut. Następnie ciasto należy wyciskać przez specjalną tarkę na wrzącą, osoloną wodę. Jeśli nie mamy maszynki do spaetzlów, to możemy wykorzystać zwykłą tarkę z dużymi oczkami lub durszlak. Kluseczki gotujemy 1 minutę lub 2 od momentu wypłynięcia na wierzch, a następnie odcedzamy. Są świetne takie świeżo ugotowane, ale można je również odgrzewać na patelni lub w sosie albo gulaszu. Pychota 🙂

spaetzle 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *