SERY – miłość lub nienawiść od pierwszego wejrzenia

 „Soczyste, tłustawe, lekko słonawe, o odurzającej woni, działające jak afrodyzjak – takie są kultowe sery z południa Francji. Pachną i rozpływają się w ustach dzięki pleśni, która je wzbogaca o niepowtarzalny smak, kolor i aromat.” Tak pisała Mary Ellen Monahan w Los Angeles Times wspominając swoją wyprawę do Francji w poszukiwaniu źródeł najsłynniejszego bodajże sera na świecie – roquefort. Ten pleśniowy ser o charakterystycznym smaku, zapachu i wyglądzie był uważany za afrodyzjak przez Giacomo Casanovę. Jest to jeden z najbardziej popularnych i najstarszych serów świata. Powstał w małej wiosce Roquefort w południowej Francji. Produkowany z mleka owczego dojrzewał w tamtejszych grotach. Zwany jest serem królów i papieży, bo objadali się nim bez umiaru. Pełnię smaku osiąga po 5 miesiącach, jednak obecnie wielu odstrasza nie tyle jego zapach co charakterystyczny niebieskawy nalot – szlachetna pleśń, która decyduje o niepowtarzalnym smaku roqueforta.

Cheese-Deli14

Innym bardzo sławnym serem jest Casu Marzu. Ten owczy ser produkuje się na Sardynii. Serowarzy pozostawiają go na świeżym powietrzu, pozwalając muchom nieść w nim jaja, z których wykluwają się powodujące fermentację larwy. Kiedy stopień fermentacji jest zadowalający, Casu Marzu kroi się, rozsmarowuje na specjalnym chlebie i podaje z mocnym, czerwonym winem. W smaku Casu Marzu przypomina mocno dojrzałą gorgonzolę. Jest miękki i półpłynny, sączą się z niego soki zwane „lagrima” – łzy. Sardyńczycy wierzą, że Casu Marzu jest afrodyzjakiem. Niektórzy przed zjedzeniem sera wydłubują robaki, lecz wielu uważa, iż to właśnie one nadają mu ów niezwykły smak.

images (4)

Oprócz tych dwóch przykładów na świecie są niemalże tysiące różnych gatunków i rodzajów sera. Wyrabiane z mleka krowiego, koziego, owczego, bawolego – każdy ma swój charakterystyczny i jedyny w swoim rodzaju sposób powstawania i czas dojrzewania. Niektóre mogą być zjadane od razu po przygotowaniu, inne muszą leżakować w ściśle określonych warunkach odpowiednio długo. 

tumblr_licggtzNLR1qero2zo1_500

Cechą wspólną tych wszystkich serów jest niezwykle mocny zapach i smak. O ich aromacie decydują bakterie, pleśń lub też składniki kąpieli wodnej, w której sery są zanurzane. Zapach to oczywiście kwestia gustu – coś co dla jednych jest odrażające, innych przyciąga niczym najmocniejszy afrodyzjak. Na pewno jednak nie można przejść obojętnie obok tych wszystkich owczych, kozich, krowich, z pleśnią czy skórką specjałów.

Cheese-platter

Z popularnych serów warto wymienić: ementaler, brie, parmezan, gorgonzola, ricotta, oscypek, bryndza, camembert, mozarella, feta, halloumi, mascarpone, cheddar, gruyere, tofu. 

bigstock-heart-shaped-gouda-cheese-on-w-31137044

Z serów można stworzyć wiele mniej lub bardziej skomplikowanych potraw. Jednakże nie ma nic prostszego i lepszego niż deska serów z dodatkami w postaci owoców, oliwek, orzechów pieczywa no i oczywiście dobrego wina. Ukochaną osobę można oczarować przygotowując własnoręcznie wybór serów o różnych smakach i wyglądzie, do którego poda odpowiednie czerwone lub białe wino. Jeśli macie ochotę zrobić kochankowi lub kochance taką kulinarną niespodziankę, to poniżej znajdziecie zestawienie gatunków serów z winami najbardziej do nich pasującymi. Taki delikatny wieczorny posiłek na pewno będzie wstępem do niezapomnianych miłosnych igraszek. 

STN022902_410102k

♥ sery  świeże  niesolone  –  wina  białe,  lekkie

♥ sery  świeże  solone  –  wina  czerwone  o  lekkim  aromacie

♥ sery  rozpływające  się  –  wina  czerwone  aromatyczne 

♥ sery  twarde  o  masie  nie  do  końca  zwartej  –  świeże  wina  czerwone  o  delikatnym 
zapachu

♥ sery  twarde  i  zwarte  o  krótkim  okresie  dojrzewania  –  czerwone  wina  o  intensywnym  aromacie

♥ sery  o  długim  okresie  dojrzewania  –  wina  czerwone  starzone,  intensywne  

♥ sery  pleśniowe  –  wina  czerwone  o  wyższej  zawartości  alkoholu  i  wyraźnym  bukiecie 

♥ sery  kozie  dojrzewające  –  wina  czerwone,  bogate  w aromaty 

♥ młode  sery  kozie  –  wina  białe  lekkie  i  świeże

bbdb092a1b419c0521946504d6bea782,641,0,0,0

Zapraszam więc na trzy tygodnie z serami – ja sery uwielbiam, więc mam nadzieję pokazać Wam nietuzinkowe serowe smakowite potrawy. 

viagra-ser-goral-jedzenie_img_75f8e2380c39c439a2a7467f42b2b846_800_0_0_0_0_0_ffffff_0_95a5d

Źródła: 

http://www.smakizycia.pl/sladami-smakow/smaki-regionow/najobrzydliwszy-ser-swiata/

http://www.national-geographic.pl/aktualnosci/smierdzace-z-natury-przewodnik-po-serach-swiata

http://www.skarbyserowara.pl/ser_i_wino__mariaz_doskonaly.php

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *