Semifredo z nutelli (CZEKOLADA)

Kolejny czekoladowy przepis. Słodkości w sam raz na ochłodę 🙂 Po gorącej nocy mocno wskazane. Mój partner zjadł ten deser sam – ledwo zdążyłam spróbować 🙂 Nie muszę chyba Wam mówić co spotkało mnie po tym, jak deser został skonsumowany 😉 Jak na semifredo ma dość specyficzną konsystencję, ale na pewnego znajdą się amatorzy tego deseru. Zapraszam na semifrdo z nutelli

Składniki:

  • 300 g kremu orzechowo-czekoladowego, np. nutelli
  • 3 ubite na sztywno białka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu lub aromat rumowy

Wykonanie:

Do rondla wlać 1/3 szklanki wody i dodać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, a potem gotować jeszcze przez 3-4 minuty, mieszając. Gorący syrop wlewać cienkim strumyczkiem do piany z białek, nie przerywając ubijania. Gdy piana zrobi się sztywna i błyszcząca dodać do niej krem orzechowo-czekoladowy i wymieszać dokładnie. Dodać rum lub aromat rumowy. Ja dodałam jeszcze posiekane orzechy, ale nie polecam tego. Deser lepiej się kroi bez twardych kawałków w środku.Formę kwadratową wyłożyć folią spożywczą, nałożyć krem i włożyć do zamrażarki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

Smacznego!

semifredo

semifredo 2

2 Comments

  1. Hmm, nie próbowałam 🙂 Muszę przyznać, że konsystencja nie jest do końca stała, więc z efektem może być różnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *