Rosół z przepiórki z domowym makaronem mocnojajecznym (DZICZYZNA)

Idzie jesień… nie da się temu zaprzeczyć… Jest coraz zimniej i ciemniej. Trzeba się dogrzewać i rozgrzewać. Najlepiej oczywiście we dwoje 🙂 A oprócz tego polecam Wam ten pyszny rosół. Ma zupełnie inny smak niż ten z kurczaka. Jest… hmm… bogatszy, pełniejszy, nie potrzebuje żadnych dodatków w postaci kostek rosołowych czy innych tego typu dodatków. I rozgrzewa jak żadna inna zupa 🙂 Do tego domowy makaron zrobiony wyłącznie z mąki i jajek. Spróbujcie. 

Składniki:

♥  4 przepiórki

♥ 2 marchewki

♥ 1 pietruszka

♥ 1/2 selera plus liście

♥ 1 por 

♥ pół dużej cebuli

♥ ziele angielskie, jałowiec, listek laurowy, sól, pieprz, suszony lub świeży lubczyk

♥ 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

♥ 2 jajka

 

Wykonanie:

Przepiórki umyć i włożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umyć pod bieżącą wodą. Cebulę nabić na widelec i opiec nad ogniem. To nada rosołowi ładny kolor i dodatkowy aromat. Dodać wszystkie warzywa do garnka i gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. Właściwie nic więcej nie trzeba robić 🙂 Rosół ma to do siebie, że gotuje się sam, wystarczy tylko doglądać od czasu do czasu, czy ogień nie jest zbyt mocny. To ważne, żeby zupa gotowała się delikatnie i powoli.

W tym czasie można zrobić makaron. Wysypać mąkę na stolnicę, dodać odrobinę soli i wbić dwa jajka. Następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować na jeden duży, cienki placek. Placek zostawić na godzinę, aby trochę wysechł. Po tym czasie pokroić go w długie paski, ułożyć je jeden na drugim i ciąć w poprzek bardzo cienko. Makaron gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Makaron zalać gorącym rosołem. Można dodać marchewkę z zupy. Ja posypałam rosół odrobinką kolendry – można też użyć klasycznej natki pietruszki. Naprawdę warto spróbować rosołu z innego ptactwa niż kurczak. Smak jest kompletnie inny, lepszy. I nie powiem – taka zupa naprawdę mocno rozgrzewa – na różne sposoby 😉

rosół z przepiórek 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *