Quiche ze szparagami i łososiem (SZPARAGI)

Kolejny weekend ze szparagami. Powiem Wam szczerze, że jeszcze nigdy szparagi nie smakowały mi tak, jak w tym roku. Dzisiaj pokażę Wam szybki i nieskomplikowany przepis na quiche szparagowy z wędzonym łososiem. Obłędnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Polecam 🙂 

Składniki:

♥ 1 pęczek zielonych szparagów

♥ wędzony łosoś

♥ koperek

♥ 1 mała śmietana

♥ żółtko

♥ 1 szklanka mąki

♥ 1/2 kostki masła

♥ 1 żółtko

♥ 1 łyżka śmietany

Wykonanie:

Z mąki, masła, żółtka i śmietany zrobić ciasto. Wylepić nić formę do tarty lub tortownicę. Nakłuć ciasto widelcem, aby podczas pieczenia mogła z niego uchodzić para. Włożyć formę z ciastem do lodówki na godzinę. W tym czasie szparagi obrać, pokroić na części i wrzucić do wrzątku z solą i odrobiną cukru. Ugotować na półtwardo. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Następnie wyjąć i rozłożyć na podpieczonym spodzie pokrojone szparagi. Pomiędzy nie wyłożyć kawałki wędzonego łososia. Przygotować sos: wymieszać śmietanę z żółtkiem, dodać sól, pieprz oraz koperek. Wylać sos na tartę. Na wierzch można położyć główki szparagów oraz kawałki łososia. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno, może być z dodatkiem kwaśnej śmietany. Pyszności 🙂

quiche ze szaragami

 

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *