Quiche z awokado (AWOKADO)

Pisałam już wcześniej, że awokado kojarzy mi się z wiosną. Dlatego dziś zaprezentuję Wam bardzo wiosenny przepis. Miejmy nadzieję, że niedługo już nadarzy się okazja, żeby go wypróbować. To świetny pomysł na nietuzinkowe śniadanie po upojnej mocy – kochankowi doda nowych sił do dalszych igraszek 🙂 

 

Składniki:

♥ 150 g chleba żytniego

♥ 50 g nachos solonych

♥ 75 g rozpuszczonego masła

♥ 300 g twarożku

♥ 300 g śmietany

♥ 4 łyżeczki żelatyny

♥ 3 awokado

♥ 1 czerwona cebula

♥ sok z cytryny

 

Wykonanie: 

 

Najpierw zabiera się za spód: kruszymy drobno chleb i nachos, a następnie dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Powstałą masą wylepiamy dno torownicy o średnicy ok. 20 cm.

Następnie mieszamy twarożek ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem. Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wyłuskujemy miąższ łyżką. Kroimy go na niezbyt duże kawałki. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało. Kroimy drobno cebulę. Można ją sparzyć na sitku – żeby była miękka i nie tak pikantna. W kilku łyżeczkach gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie łączymy ją z twarożkiem. Dodajemy awokado, cebulę i dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na spód z chleba. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Potrawa najsmaczniejsza jest z łososiem i koperkiem – prawdziwe niebo w gębie.

quiche z awokado 2

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *