Pudding imbirowy (IMBIR)

Na koniec imbirowego czasu coś słodkiego. Bardzo ciekawy przepis, podrasowany nieco imbirem, który nadaje mu ostrości i czyni go deserem w sam raz na chłodne, zimowe dni. 

 

 

Składniki:

  • 10 plastrów chałki, słodkiej bułki lub pieczywa tostowego
  • 10 czubatych łyżek dżemu – ja użyłam własnoręcznie zrobionego dżemu truskawkowego z imbirem
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki imbiru suszonego lub świeżego, startego na drobnej tarce
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego

Wykonanie:

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Kromki chałki posmaruj masłem, potem dżemem i złóż w formie kanapek. Każdą kanapkę przekrój ukośnie i układaj pod skosem w naczyniu. W dużej misce roztrzep jajko, żółtka, cukier, mleko i śmietankę. Powstałym sosem zalej kromki chałki i odstaw na 15 minut, aby wszystko dobrze nasiąkło. Wystające części bułki posmaruj miękkim masłem, a następnie posyp cukrem wymieszanym z imbirem. Zapiekaj przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni./span>

Smacznego!
pudding imbirowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *