Pstrąg zapiekany w słonince – (RYBY)

Dziś powiem Wam jak z ryby przyrządzić całkowicie niewegetariański posiłek 🙂 Musicie jednak spróbować tego sposobu przygotowania całej ryby. Smak jest niepowtarzalny, a i wygląd potrawy cieszy oko. 

Składniki:

♥ 1 pstrąg na osobę – wypatroszony i umyty

♥ kilka cienkich plastrów boczku

♥ pietruszka lub koperek

♥ czosnek

♥ cytryna 

 

Wykonanie:

Ryby dokładnie umyć i osuszyć – można użyć papierowych ręczników. Wnętrze ryb natrzeć solą, czosnkiem i sokiem z cytryny. Do środka można jeszcze włożyć natkę pietruszki  lub koperek oraz plasterki cytryny. Tak przygotowane ryby owinąć cienko pokrojonymi plasterkami boczku. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 220 stopni, aż skórka delikatnie się przyrumieni, a słonina zacznie wytapiać. Powstały tłuszcz wniknie w mięso ryby nadając jej charakterystyczny smak. Podawać ciepłe. Smacznego 🙂

pstrąg w słoninie 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *