POMIDOR – jabłko miłości

Sezon na pomidory dopiero się zaczyna. Kto by pomyślał, że do XVI w. te warzywa nie były znane w Europie. Przywieźli je ze swoich wypraw do Ameryki Południowej Hiszpanie. Wkrótce to warzywo zawędrowało do wszystkich krańców starego świata i zyskało opinię „demona budzącego smoka seksu”. Podobno Kościół zakazał nawet ich spożywania. 

pomidory 2

Tak więc cnotliwe kobiety nie jadały ich w ogóle, za to te bardziej hm… frywolne zajadały się nimi do woli 🙂 Najpierw zaczęli raczyć się nimi Włosi – to oni jako pierwsi zaczęli tworzyć potrawy z pomidorów. Ich czerwony, soczysty i zmysłowy miąższ sprawił, że Francuzi nadali im miano pomme d’amour, czyli jabłko miłości. A sam staruszek Freud uznał to warzywo, za wyjątkowo podniecające i działające mocno na naszą podświadomość. 

pomidory 3

W Polsce zaczęły pojawiać od XIX w. i wkrótce stały się symbolem lata. Dziś już nie wyobrażamy sobie jedzenia bez tego warzywa, a właściwie owocu, bo z biologicznego punktu widzenia pomidor jest właśnie owocem 🙂 

pomidory 4

Do dziś uważa się pomidory za jedne z najcenniejszych afrodyzjaków. Już sama ich barwa – cudownie czerwona – wiąże się z seksem – w końcu czerwień to kolor miłości. 

pomidory 5

Oprócz energetycznego koloru pomidor zawiera również substancję o podobnym działaniu do hormonu szczęścia – serotoniny, beta-karoten w postaci likopenu, który zapobiega nowotworom oraz potas mający zbawienny wpływ na mięsień sercowy. Jednym słowem pomidor wzmaga potencję i nastraja nas do łóżkowych igraszek. 

pomidory 6

Korzystajmy zatem z tego letniego warzywa póki jest go w bród. 

pomidory 7

 

 

Źródła:

„Kuchnia erotyczna” Barbara Jakimowicz-klein

http://biokurier.pl/aktualnosci/3295-likopen-witaminy-afrodyzjak-kosmetyk-co-trzeba-wiedziec-o-pomidorze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *