Pikantna zupa marchewkowa z grzankami (IMBIR)

zupa marchewkowa

Pierwszy z serii przepisów z imbirem. Pyszna, rozgrzewająca, mocno sycąca. Na pewno w niej zasmakujecie – świetna na kolację z ukochanym. Przepis pochodzi z książki „Encyklopedia zup”.

 

 

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • duża cebula
  • 3 i 3/4 szklanki pokrojonej marchewki
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry, kminku i chilli
  • 2 cm imbiru startego na tarce
  • 3 i 3/4 wywaru warzywnego
  • grzanki czosnkowe lub groszek ptysiowy

Wykonanie:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i marchew i podsmażaj je przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Wsyp zmielone przyprawy i smaż  jeszcze przez kilka minut.

Dolej wywar, zagotuj i przykryj pokrywką. Gotuj ok. 45 minut aby marchewka zmiękła, pod koniec gotowania dodaj imbir. Zmiksuj zupę na gładko i dopraw solą i pieprzem. Przelej zupę do rondla i podgrzej. Taką zupę najlepiej podawać z grzankami czosnkowymi, ale świetnie smakuje też z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!
Jesień pełna warzywZupa na jesień - edycja 2Jesienne zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *