Piernik marchewkowy (MARCHEW)

Ciasto marchewkowe od kilku lat przeżywa swoje 5 minut, ale powiem Wam w tajemnicy, że gospodynie na Kaszubach robiły tego typu ciasto od dawien dawna. Dziś chciałam Wam pokazać przepis, który znalazłam w jednej z książeczek Poradnika Domowego. Pamiętajcie, że marchewka to afrodyzjak, a w połączeniu w korzennymi przyprawami tworzy bardzo erotyczną i smakowitą mieszankę 😉 

 

Składniki:

♥  500 g mąki (dałam pół na pół mąkę zwykłą oraz gruboziarnistą)

♥ 300 g marchwi

♥ 1/2 kostki margaryny

♥ 4 jajka

♥ 200 g cukru

♥ przyprawa do piernika

♥ 2 łyżeczki proszku do pieczenia

♥ opcjonalnie orzechy włoskie lub laskowe

♥ 1/2 szklanki mleka

 

Wykonanie:

Łyżeczkę cukru zrumienić w rondlu na karmel, a następnie rozpuścić w łyżce wody. Oczyszczoną i obraną marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Utrzeć margarynę z żółtkami i cukrem. Następnie dodać do masy marchewkę, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i karmel. Na końcu dodać przyprawę do piernika oraz ubitą z pozostałych białek pianę. Wymieszać delikatnie do połączenia wszystkich składników. Wlać ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na wierzchu można posypać ciasto posiekanymi orzechami. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut.

piernik marchewkowy 2

piernik marchewkowy 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *