PAPRYKA I BAKŁAŻAN – miłosna gruszka

Moi drodzy, zaczynamy dziś dwa tygodnie z kolejnymi cudownymi składnikami. Musicie mi wybaczyć, jeśli pojawią się jakieś techniczne niedociągnięcia – wyjątkowo nie mam dziś przy sobie komputera, a przecież wpis musi być obowiązkowo! 

papryka

Na pierwszy ogień niech pójdzie papryka. Warzywo, które powoli zwiastuje nam nadchodzącą jesień. Bułgarzy i Węgrzy twierdzą, iż doda ona sił nawet starcom.

papryka 2

Zawiera dużo witaminy A oraz C, a także sporo kwasu foliowego i potasu. Dzięki tym składnikom działa ogólnie wzmacniająco i pobudzająco. Ciekawostką jest fakt, że witamina C nie ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej, a sama papryka ma jej więcej niż cytryna. 

papryka 3

Najprawdopodobniej papryka pochodzi z Kolumbii, skąd uprawy rozszerzyły się na inne rejony Ameryki Południowej i Środkowej. Do Europy trafiła pod koniec XVI w. za sprawą Diego Alvaraeza Chanca, nadwornego lekarza pary władców Kastylii i Dragonii, który brał udział w drugiej wyprawie Krzysztofa Kolumba. Warzywo to bardzo szybko przyjęło się w Hiszpanii, Portugalii, południowej Francji, we Włoszech, Turcji, w krajach bałkańskich. Znacznie szybciej niż pomidory, które przywieziono do Europy w tej samym czasie. Węgrzy zaczęli uprawiać paprykę już w połowie XIV wieku i przyczynili się do wielkiego kulinarnego odkrycia papryki jako warzywa i przyprawy.

papryka 4

Papryka słodka czyli wielkoowocowa jest warzywem, natomiast jej odmiany drobnoowocowe, ostre, są uznawane za przyprawę. Specyficzny smak nadaje papryce związek zwany kapsaicyną. Od jego ilości zależy smak mniej lub bardziej ostry. Skupmy się jednak na papryce slodkiej, a odmianami pikantnymi zajmiemy się kiedy indziej 😉

bakłażan

A bakłażan… poza tym, że ma ponętne, kobiece niemal kształty i podniecające krągłości zawiera mnóstwo fosforu, wapnia oraz błonnika. 

bakłażan 2

Do Europy dotarł dość późno, bo dopiero w XIV wieku, i przez kolejne stulecia uważany był za warzywo ozdobne i trujące. Europejczycy nie potrafili go przyrządzać, wskutek czego za pełnowartościowy składnik potraw zaczęto go uważać dopiero pod koniec XIX wieku.

bakłażan 3

 

Do dziś jednak mistrzami w jego przyrządzaniu nie są ani Włosi, ani Francuzi, lecz Gruzini, Ormianie i  oczywiście mieszkańcy krajów arabskich.

bakłażan 4

Bakłażan świetnie sprawdza się jako składnik letnich i wczesnojesiennych dań. A jego cudowny śliwkowy kolor może rozpalić zmysły.

bakłażan 5

Zapraszam Was więc na kulinarną, afrodyzjakową podróż z bakłażanem i papryką w tle. 

bakłażan 6

 

Źródła:

http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/zdrowie-i-uroda/artykuly/art/8869347,jesienna-papryka-afrodyzjak-z-witaminami,id,t.html

https://www.wprost.pl/216607/Uwodzicielski-baklazan

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *