Ostrygi zapiekane na szpinaku (OSTRYGI)

Podobno powinno się spożywać je na surowo, ale… nie mogłam się powstrzymać przed zapieczeniem ostryg na zblanszowanym szpinaku. To jest dopiero potrawa! Jako przystawka do łóżkowychigraszek wydaje się idealna! Na mojej osobistej afrodyzjakowej liście przebojów ostrygi i małże zajmują zasłużone drugie miejsce (zaraz za szparagami). To jest jedna z tych rzeczy, jakich trzeba spróbować przed śmiercią, a na pewno przed przygodą z uwodzeniem 😉

 

Składniki:

♥ kilka ostryg

♥ 300 g świeżego szpinaku baby

♥ 1 ząbek czosnku

1 dymka

odobina sera z niebieską pleśnią

 

Wykonanie:

Najważnieszje w tym wszystkim są ostrygi. Muszą być bezwzględnie świeże! Nie warto na nich oszczędzać – kupcie je w sprawdzonym, zaufanym miejscu. Nie mogą też zbyt długo czekać na spożycie. Najlepiej zrobić to tego samego dnia. Otwieranie ostryg jest nie lada sztuką. Robiłam to pierwszy raz w życiu, bez specjalnego nożyka (użyłam noża do masła 🙂 ) – przy pierwszej muszli poddałam się,. Uznałam, że za nic w świecie nie uda mi się jej otworzyć. Przy drugiej było już znacznie lepiej. Nawet nie zniszczyłam za bardzo muszli 😉 Otwieranie trzeciej poszło już całkiem gładko. Przy kolejnej poczułam się jak eksertka 🙂 Otwieranie muszli, jeśli nie ma się wprawy, należy robić nad miseczką, do której skapywać będzie woda z wnętrza muszli. Należy ją zachować. Przy spożywaniu na surowo po prostu wypija się ją razem z ostrygą. Nam posłuży do innego celu. Po otwarciu wszystkich ostryg należy odlać z nich wodę, a same ostrygi wyjąc deikatnie z muszli na talerzyk. Posiekać dymkę oraz czosnek i posmażyć na odrobinie oliwy. Dodać szpinak i wodę z ostryg, i zblanszować szpinak. Nie wolno solić szpinaku! Woda z ostryg jest naprawdę słona. Będziecie pić wodę z jakiegoś dalekiego morza lub oceanu – niesamowite! Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość należy nałożyć go do każdej z muszli, na niego położyć ostrygę, i posypać całość drobinkmi sera pleśniowego – tylko nie za dużo! Zapiekać 5-6 minut. Zjadać póki ciepłe.

ostrygi na szpinaku 2

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *