Naleśniki ze szaragami pod beszamelem (SZPARAGI) (SER)

Całkowicie nowe spojrzenie na szparagi. Używaliście kiedyś szaragów jako nadzienia do naleśników? Jeśli nie, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Uff, dobrze, że szparagowy czas na blogu już się kończy, bo… ekhm, no cóż 🙂 powoli kończą nam się siły 🙂

Składniki:

♥ 1 szklanka mąki

♥ 1 jajko

♥ 1/2 szklanki mleka

♥ 1/2 szklanki wody

♥ 2 pęczki zielonych szparagów

♥ ser ricotta 

♥ koperek

♥ 1 łyżka mąki

♥ 1 łyżka masła

♥ 1 szklanka mleka

Wykonanie:

Z mąki, jajka, mleka i wody zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć sześć naleśników. Odstawić do ostygnięcia. Obrać szparagi i zblanszować je. Przygotować po trzy sztuki na jednego naleśnika. Ser wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Łyżkę sera rozsmarować na jednym naleśniku, położyć trzy szparagi i zawinąć w rulon. Podobnie postąpić z pozostałymi naleśnikami i szparagami. Naleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Następnie wlać zimne mleko i mieszkać aż do zgęstnienia. Doprawić solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Sos wylać na naleśniki. Zapiekać około 5 minut. Podawać z kwaśną śmietaną. Pyszności 🙂

naleśniki ze szparagami 2

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *