Mrożony deser arbuzowo-bazyliowy (ARBUZ)

Ten deser Was urzeknie 🙂 Cudowne, chłodne połączenie gruszki i arbuza. Słodkiego mleka i orzeźwiającej bazylii. Oraz lekko kwaśnych malin. W sam raz na upały za oknem. Warto usiąść na chwilę, odpocząć, delektować się tym deserem… a wtedy na pewno najdzie Was ochota na miłosne igraszki 😉 Przepis znalazłam w jednym z czasopism kulinarnych „Palce Lizać”. 

Składniki:

♥  1/8 arbuza

♥ 2 gruszki

♥ 1/2 puszki słodkiego mleka skondensowanego

♥ 1/2 pęczka bazylii

♥ sok i skórka z dwóch limonek

♥ maliny

 

 

Wykonanie:

Arbuza i gruszki pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Zmiksować na mus. Mus przełożyć do pucharków lub kieliszków. Wstawić do zamrażarki na 2 godziny. W tym czasie mleko przelać do rondelka, podgrzać na małym gazie. Bazylię pokroić drobno i dodać do mleka. Podgrzewać, często mieszając – mleko nie może się przypalić. Po kilku minutach zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę z limonek, a następnie pozostawić do ochłodzenia. Kiedy masa mleczna będzie chłodna zmiksować ją przez kilka minut. Masę należy następnie wyłożyć na zamrożony mus arbuzowo-gruszkowy. Całość wstawić do zamrażarki na godzinę. Przed podaniem rozgnieść widelcem kawałek arbuza i kilka malin. Położyć na wierzchu każdego deseru. Udekorować kawałkami arbuza, malinami i listkami bazylii. Mniam 🙂

deser arbuzowy 2

deser arbuzowy 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *