Małże z masłem czosnkowym (MAŁŻE) (CZOSNEK)

Kiedy już pokochacie małże, to będziecie chcieli jeść je ciągle i ciągle 🙂 Na szczęście sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. A najlepsze są te najprostsze 🙂

 

Składniki:

♥ 1 kilogram małży

♥ 60 g masła

♥ 2 ząbki czosnku

♥ 300 ml białego, wytrawnego wina

♥ 2 szalotki lub dymki

♥ 1/2 papryczki chilli

♥ sok z połowy cytryny

♥ natka pietruszki

 

Wykonanie:

Małże przejrzeć, odrzucić otwarte, resztę oczyścić pod wodą. Masło, posiekany czosnek, chilli oraz sok z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Dodać posiekaną natkę i dokładnie wymieszać. Posiekaną szalotkę wyłożyć na rozgrzaną oliwę na głębokiej patelni. Dodać małże, wino i gotować ok. 5 minut, aż małże się otworzą. Pod koniec gotowania dodać masło i wymieszać porządnie. Podawać gorące z podpieczoną bagietką. Pyszności 🙂

małże czosnkowe 2

małże czosnkowe 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *