Makaron z sosem dyniowym (DYNIA)

Kocham makarony miłością ogromną. Nie wiem, czy zauważyliście, ale każdy kształt makaronu ma swój własny smak. Mnie najbardziej smakują nitki, spaghetti, tagliatelle i inne o takich kształtach. Makarony mogłabym jeść codziennie. A dziś pokażę Wam przepis na makaron niezwykły – z dodatkiem sosu z pieczonej dyni. Słodko-słony, kremowy sos robi wrażenie. Przyznam Wam się, że nigdy nie jadłam dyni. Dopiero teraz odkrywam jej smak i wszechstronność – można ją jeść na słodko, na słono, z dodatkiem pikanterii – wszystko zależy od naszej fantazji. Wasi kochankowie, kiedy podacie im tę potrawę, będą zachwyceni 😉 

Składniki:

♥  500 g dowolnego makaronu

♥ 4 łyżki parmezanu

♥ pestki dyni do posypania

♥ 190 ml miąższu dyni upieczonej 

♥ 375 ml. bulionu

♥ 100 g mascarpone

♥ kilka grzybów (prawdziwki, kurki)

♥ 1 łyżka masła 

 

Wykonanie:

Na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojone grzyby. Trzeba pozwolić im się podsmażyć. Następnie dodać dynię, mascarpone i bulion. Podgrzewać chwilę i mieszać, żeby sos miał zwartą konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować wodę w garnku, osolić ją i dodać trochę oleju. Wsypać makaron i gotować go do miękkości. Miękki makaron wyłożyć na patelnię z sosem. Dokładnie wymieszać i podgrzać. Pestki dyni podprażyć na gorącej, suchej patelni. Makaron wyłożyć na ogrzany talerz, posypać startym parmezanem oraz pestkami. Mniam 🙂

makaron dyniowy 2

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *