Kwiaty cukinii z kozim serem i ziołami – KOZI SER

Wprawdzie nie ma jeszcze sezonu na kwiaty cukinii, ale nie mogłam się powstrzymać przed wrzuceniem już teraz tego przepisu. Ktokolwiek kiedyś próbował tego dania, na pewno wracał do niego wielokrotnie. Ja pamiętam swoją pierwszą przygodę z faszerowanymi kwiatami cukinii – były cudownie chrupiące, z kremowym, ziołowym nadzieniem i malutką cukinką na końcu. To dopiero uczta! W zeszłym roku zaś delektowałam się tą potrawą wraz z moim partnerem – on był zachwycony jej smakiem i wyglądem. Polecam Wam ten przepis – zapamiętajcie go i czekajcie, aż nastąpi sezon na kwiaty cukinii – to już niedługo 🙂 

Składniki:

♥ kwiaty cukini

♥ kozi twarożek

♥ zioła: mięta, melisa

♥ mąka

♥ woda

♥ olej do głębokiego smażenia

 

Wykonanie: 

Kwiaty cukinii należy przyrządzić od razu -inaczej zwiędną i nie będą się nadawały. Trzeba też pamiętać o pozbawieniu ich pręcików. W tym celu należy delikatnie rozchylić płatki i usunąć pręcik, który jest w  środku. Kozi ser wymieszać z odrobiną śmietanki, dodać poszatkowane zioła – zależnie od naszych upodobań, a następnie posolić i popieprzyć do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem należy faszerować kwiaty cukinii, uważając, aby nie porwać delikatnych płatków. Po napełnieniu ich farszem każdy kwiat należy delikatnie skręcić jak cukierek, żeby nadzienie nie wyciekło. Rozgrzać płaski garnek z dużą ilością oleju. Każdy kwiat należy maczać w dość rzadkim cieście z mąki i wody, i kłaść na głęboki tłuszcz. Smażyć należy szybko, żeby kwiaty pozostały chrupiące. Mniam 🙂

kwiat cukinii 2

kwiat cukinii 3

2 Comments

  1. Jesli ktoś jest bardzo leniwy i nie lubi smazenia w głębokim oleju to i tak zachęcam do spróbowania kwiatów z kozim serkiem. Wariant uproszczony brzmi tak: kupujemy gotowy ziołowy serek kozi do smarowania np. Turek i faszerujemy kwiat. Precikami sie nie przejmujemy. Takie kwiaty z cukinia wielkości palca kładziemy na rozgrzana oliwe i krótko smażymy delikatnie przewracajac. Młodziutka cukinia błyskawicznie nabiera kruchości. Można też na oliwie usmażyć kwiaty panierowane w wiejskim jajku i tartej bułce. Panierka sie cukinii nie trzyma ale to nic nie szkodzi. Smażymy krótko do zrumienienia bułki z obu stron. Uwierzcie mi- ten wariant jest najlepszy.-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *