Królik, kogut (kapłon) – wykwintne składniki

Ekhm… cóż mogę powiedzieć na temat tych składników… Chyba każdy z Was się domyśla z jakich względów te dwa zwierzęta, a właściwie ich mięso było i jest uważane za afrodyzjak. 

Na przestrzeni wieków mężczyźni spożywali potrawy z królika i koguta, aby zdobyć wigor i niespożyte siły do miłości – w końcu zarówno królik jak i kogut nie siedzą bezczynnie, kiedy wokół są samice ich gatunków. 

rabbits

Królik najbardziej popularny jest wśród Włochów i Francuzów. W Polsce trochę mniej niestety, Niestety, gdyż jego mięso jest naprawdę smaczne – delikatne, lekko słodkawe i bardzo zdrowe. Królika najlepiej wcześniej zamarynować, ale i bez tego jest smaczny. 

kury

Kogut zaś… no cóż… to erotyczny rozrabiaka. Na Węgrzech popularne niegdyś były kogucie grzebienie. Podobno wzmacniały męską siłę. Niekiedy rolę afrodyzjaka pełniły kogucie jądra… tak podobno zdarzało się w dawnej Polsce. Dziś nie stosuje się już raczej grzebieni kogucich, ale sam kogut nadal jest postrzegany jak afrodyzjak. Zdecydowanie najsmaczniejszy jest kapłon, czyli młody kogut, kastrowany specjalnie po to, żeby jego mięso było delikatniejsze i smaczniejsze. 

Uważam, że mięso takie jak królik czy kapłon wymaga wyjątkowych przepisów i niesamowitej oprawy. Dlatego też w najbliższym czasie zaprezentuje Wam trochę bardziej skomplikowane przepisy niż te do tej pory. Mam nadzieję, że wypróbujecie je na swoich drugich połowach 🙂 

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *