Koktajl z imbirem (IMBIR)

Rozgrzewania ciąg dalszy 🙂 Dzisiaj chciałam Wam pokazać koktajl, na który przepis znalazłam w internecie, a konkretnie na blogu Garnkofilia. Idealnie wpasowuje się w tę kategorię. Na początku sam przepis wydał mi się… hmm, lekko dziwny, aczkolwiek intrygujący na tyle, że musiałam go wypróbować. Muszę przyznać, że jest niezły 🙂 Jedyna moja zmiana: więcej imbiru. Od pewnego czasu zaczęłam być ogromną fanką tego kłącza – w napojach, zupach, daniach głównych, deserach… jego zastosowanie jest wszechstronne. I mimo, że w tym tygodniu kończymy spotkania z imbirem jako bohaterem głównym, to na pewno pojawią się jeszcze w przyszłości potrawy z tym składnikiem.

Mniam 🙂

 

Składniki:

  • 250 ml soku marchwiowego
  • 1/2 bardzo dojrzałego awokado
  • 1,5 centymetra świeżego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Imbir należy pokroić w plasterki, awokado obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować. Jeśli awokado będzie naprawdę dojrzałe, napój będzie miał cudownie gładką konsystencję. Niestety w sklepie rzadko można kupić naprawdę dojrzałe awokado, więc lepiej zaopatrzyć się kilka dni wcześniej i pozwolić mu dojść na parapecie w kuchni 🙂 Smak tego koktajlu jest… wyjątkowy 🙂

Smacznego!

koktajl imbir 2

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *