Koktajl serowo-pomidorowy z pesto (SER)

Dziś przepis trochę nie w mim stylu, ale mała odmiana się przyda 🙂 Przedstawiam Wam koktajl serowo-pomidorowy z pesto z rukoli. Nie jest zbyt pracochłonny, ale wymaga czasu. Warto podać go jako aperitif do dania głównego. 

Składniki:

♥  3 pomidory

♥ 50 ml oliwy

♥ 150 ml śmietany 30%

♥ 100 g startego parmezanu

♥ 50 g rukoli

♥ 1 łyżka orzeszków piniowych

 

Wykonanie: 

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posolić, popieprzyć, posypać oregano i polać połową oliwy. Następnie zapiekać przez 1,5 godziny w 150 stopniach Celcjusza. Po upieczeniu ostudzić, a następnie zmiksować. Śmietankę i ser wrzucić do rondelka i podgrzewać aż do rozpuszczenia sera. Dodać pieprz i sól do smaku. Masę serową przelać do pucharków lub małych szklanek. Wstawić do lodówki, do stężenia. Następnie wylać zmiksowane pomidory. Na końcu zmiksować rukolę, oliwę oraz orzeszki i wyłożyć powstałe pesto na wierzch koktajlu. Podawać schłodzone.

koktajl 2

koktajl 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *