sob. Lip 20th, 2019

Kogut nadziewany (KOGUT)

2 min read

Czas dziś na ostatni przepis związany z tym działem tematycznym – dziś na obiad nadziewany młody kogut. Kapłona niestety nie udało mi się znaleźć, ale wiem, że w Polsce są dostępne, więc zawsze możecie spróbować również z kogutem kastrowany. Jeśli nie uda się go znaleźć myślę, że młody kogut będzie równie dobrym wyborem. Ja nie chciałam faszerować całego koguta, więc wymyśliłam sobie faszerowane kogucie nogi – wytrybowałam je z kości, tak że zostało samo mięso i skóra – całość wyszła niesamowicie pysznie i bardzo smakowitą, zapieczoną skórką, która w trakcie pieczenie polewana była roztopionym masłem. Pamiętajcie tylko, że nadzienie – dzięki śledziom – jest dość słone, dlatego nie polecam dosalania go lub solenia mięsa przed nadzianiem. 

Składniki:

♥ 2 kogucie nogi, wytrybowane z kości

♥ 150 g cielęciny

♥ 80 słoninki

♥ 2 drobione wątróbki

♥ 1 sucha bułka namoczona w mleku lub rosole

♥ 1/2 płata śledzia

♥ 1 jajko

♥ 1 cebula

♥ otarta skórka z cytryny

Wykonanie: 

Mięso i słoninę pokroić w małe kawałki, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielski i gotować ok. 30 min. W tym czasie oczyścić wątróbki, pokroić cebulę i razem usmażyć na patelni. Następnie dodać do mięsa i gotować jeszcze chwilę. Ugotowane mięso wraz z cebulą zmielić przez maszynkę do mięsa. Ja użyłam blendera z metalowymi ostrzami – sprawdził się całkiem nieźle 🙂 Następnie pokroić drobno śledzia, dodać żółtko i utrzeć razem. Utartą masę dodać do zmielonego mięsa, dołożyć odciśniętą bułkę i wymieszać. Białko ubić na pianę i delikatnie wmieszać w masę. Masą nadziewać nogi kurczaka, a następnie zapiąć mięso wykałaczkami tak, aby nadzienie się nie wydostało. Brytfankę natłuścić masłem, włożyć nafaszerowane mięso, obłożyć je płatkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na jakąś godzinę. Piec w temperaturze ok. 200 stopni Celscjusza. Pamiętać o przewracaniu mięsa i polewaniu roztopionym masłem – skórka będzie wtedy chrupiąca i cudownie upieczona 🙂 Podawać klasycznie – z młodymi ziemniaczkami oraz mizerią lub młodą kapustą zasmażaną. Pyszności – w sam raz na obiad dla zakochanych 🙂

kogut nadziewany 2

Dodaj komentarz

Copyright © All rights reserved.