Jajka – miłość ab ovo

Jajka są jednym z najpopularniejszych pokarmów na świecie. Jadane na słono, słodko, pikantnie, jako główny składnik i dodatek do potraw, obiadów, śniadań, kolacji, deserów, ciast i chyba wszystkiego 🙂 Oprócz tego robi się z nich kosmetyki, a w niektórych rejonach świata stosuje w leczeniu różnych chorób. Jednym słowem są wszechstronnie wykorzystywane. 

jajka 2

Od dawien dawna jajka były symbolem nowego życia, odrodzenia – obecne w wielu religiach i wierzeniach. To bogate źródło białka i miłosnych witamin z grupy B. Surowe żółtka zawierają proteiny, minerały i tłuszcze, które podobno bezpośrednio dostają się do krwiobiegu i od razu wpływają na libido – męskie. Witaminy B z kolei wyrównują hormony i zmniejszają stres. 

jajka 3

Ogromną rolę jajka odgrywają w miłosnej kuchni arabskiej i francuskiej. Za bardzo smaczny i skuteczny uchodzi nektar robiony z przepiórczych jaj i miodu. Przepiórcze jaja są zdecydowanie najlepiej działającym afrodyzjakiem. Aby jednak działały należy je spożywać regularnie w określonych ilościach. Jak głosi legenda Don Juan jadał omlety z 12 jaj, choć podobno najlepiej działają jajka lekko ścięte, albo całkiem surowe. 

jajka 4

Według starożytnych wierzeń świetnym afrodyzjakiem były też jaja… żółwie. Na wzmocnienie potencji serwuje się je głównie w państwach Ameryki Środkowej.

jajka 5

Jedno jest pewne – z jajek przyrządzicie wspaniały deser i użyjecie ich by przygotować pożywne śniadanie po miłosnej nocy. Najpopularniejsze są jajka kurze, ale polecam też spróbowanie jajek przepiórczych, kaczych czy strusich. 

jajka 6

 

Źródła:

Kuchnia erotyczna, Barbara Jakimowicz-Klein

http://kobieta.wp.pl/najdziwniejsze-afrodyzjaki-swiata-5983131237598337g/9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *