Jabłka pieczone z serem i sosem waniliowym (JABŁKO)

Kiedy już będzie mieli dość tych wszystkich nowoczesnych i obcych deserów, sięgnijcie po coś tradycyjnego. Pieczone jabłka mają długą tradycję w kuchni naszej, ale głównie wschodniej. Nadzieniem mogą być bakalie, orzechy, konfitury, a nawet wędliny czy mięso. Ja pokażę Wam dziś przepis na jabłka pieczone z białym serem, polane cudownym sosem waniliowym – świetne na deser w mroźny dzień. A połączeniu kilku tak niesamowitych składników jak jabłko, ser i wanilia na pewno Was rozochoci 😉 

Składniki:

2 jabłka

♥ 2 łyżki białego sera

♥ 1 łyżka śmietany

♥ bakalie

♥ cukier waniliowy

♥ 2 łyżki konfitury żurawinowej

♥ 1 szklanka mleka 

♥ wanilia

♥ 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

♥ 1 żółtko

♥ 2 łyżki cukru

♥ cynamon

Wykonanie: 

Jabłka wydrążyć, pozostawić miąższ na pół centymetra. Przygotować nadzienie: ser połączyć ze śmietaną, cukrem waniliowym i bakaliami. Na spód jabłek nałożyć konfitury żurawinowe, a na nie ser. Jabłko nakłuć widelcem w kilku miejscach, aby skórka nie pękała podczas pieczenia. Jabłka przełożyć do piekarnika i piec 20-25 min w 220 stopniach Celcjusza. Podczas pieczenia przygotować sos waniliowy. Pół laski wanilii rozkroić, wyjąć nasionka i przełożyć razem z wanilią do garnka z mlekiem. Mleko doprowadzić do wrzenia. Utrzeć żółtko z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, a następnie wrzące mleko. Mieszać i gotować na niewielkim ogniu (lub na parze) tak długo, aż sos zgęstnieje. Upieczone jabłka polać sosem i podawać od razu, Najlepsze są bardzo ciepłe. Smacznego 🙂 

jabłko pieczone 2

jabłko pieczone 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *