Hiszpańska zupa czosnkowa (CZOSNEK)

Taki oto przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich. Oprawiona w twardą okładkę „Encyklopedia zup” jest jednym z wielu książkowo-kucharskich prezentów od mojej mamy. Zawiera przepisy na zupy z całego świata; chłodniki, rozgrzewające, jednogarnkowe i dużo, dużo innych. I między innymi tę – czosnkową. Ale nie taką zwykłą. Przeczytajcie przepis, to zobaczycie na czym polega jej wyjątkowość. 

Składniki:

♥ 4 duże ząbki czosnku

♥ 1 łyżka słodkiej papryki

♥ 4 szklanki wywaru warzywnego lub z kurczaka

♥ ¼ łyżeczki mielonego kminku

♥ szczypta kurkumy

♥ 4 jajka

Wykonanie: 

Najpierw nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. Następnie w dużym rondlu rozgrzej oliwę i włóż ząbki czosnku. Smaż je, aż będą złote, osącz z tłuszczu i odłóż na bok. Na rozgrzaną oliwę wrzuć teraz paprykę i smaż przez chwilkę – nie za długo, żeby nie stała się gorzka. Dodaj wywar, kminek, kurkumę oraz rozgnieciony czosnek. Gotuj ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie rozlej do czterech żaroodpornych misek i do każdej wbij ostrożnie jajko. Na wierzch połóż grzankę i wstaw miski do piekarnika na ok. 10 minut, tak żeby jajka się ścięły. Podawaj natychmiast póki gorąca najlepiej z grzankami z masłem czosnkowym i serem. Pyszności 🙂

zupa czosnkowa 2

zupa czosnkowa 3

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *