wt. Cze 25th, 2019

Gruszki zapiekane z gorgonzolą (GRUSZKA) (SER)

1 min read

Na niedzielny wieczór polecam Wam ten szybki i nieskomplikowany przepis. Są takie dni, kiedy sama nie wiem, czy mam ochotę na coś słodkiego, słonego czy pikantnego. Dzięki temu połączeniu ani ja, ani Wy nie będziecie musieli wybierać ? Po co się ograniczać? Słodka, dojrzała gruszka oraz słono-pikantny smak gorgonzoli. Mniam ? Przepis dodaję do akcji „Jemy sezonowo. Jesień”

Składniki:

♥  2 gruszki, duże i półtwarde

♥ sok z cytryny

♥ 50 g sera gorgonzola

♥ 25 g masła

♥ 25 g orzechów włoskich

Wykonanie:

Gruszki umyć i przepołowić. Wydrążyć gniazdo nasienne, ale nie usuwać ani ogonków, ani skórki. Następnie polać sokiem z cytryny, aby gruszka nie ściemniała. Przygotować nadzienie: ser, masło i posiekane orzechy utrzeć dokładnie – można dodać odrobinę pieprzu. Nadziać masą gruszki. Nadziane owoce zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celcjusza. Podawać ciepłe, z dodatkiem półwytrawnego czerwonego wina. Smacznego ?

Dodaj komentarz

Copyright © All rights reserved.