Gruszki zapiekane z gorgonzolą (GRUSZKA) (SER)

Na niedzielny wieczór polecam Wam ten szybki i nieskomplikowany przepis. Są takie dni, kiedy sama nie wiem, czy mam ochotę na coś słodkiego, słonego czy pikantnego. Dzięki temu połączeniu ani ja, ani Wy nie będziecie musieli wybierać 😉 Po co się ograniczać? Słodka, dojrzała gruszka oraz słono-pikantny smak gorgonzoli. Mniam 🙂 Przepis dodaję do akcji „Jemy sezonowo. Jesień”

Składniki:

♥  2 gruszki, duże i półtwarde

♥ sok z cytryny

♥ 50 g sera gorgonzola

♥ 25 g masła

♥ 25 g orzechów włoskich

 

Wykonanie:

Gruszki umyć i przepołowić. Wydrążyć gniazdo nasienne, ale nie usuwać ani ogonków, ani skórki. Następnie polać sokiem z cytryny, aby gruszka nie ściemniała. Przygotować nadzienie: ser, masło i posiekane orzechy utrzeć dokładnie – można dodać odrobinę pieprzu. Nadziać masą gruszki. Nadziane owoce zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celcjusza. Podawać ciepłe, z dodatkiem półwytrawnego czerwonego wina. Smacznego 🙂

gruszka z gorgonzolą 2

gruszka z gorgonzolą 3


Jemy sezonowo! Jesień

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *