GRUSZKI I PIGWY – jesienne krągłości

Moi drodzy, nie da się ukryć, że jesień jest już w pełni. Mamy jeszcze wprawdzie przebłyski lata w postaci ciepłych dni, ale coraz częściej pojawia się chłód i deszcz. Ale właśnie teraz, mimo typowo łóżkowej pogody, zaczyna się sezon na dwa niesamowite owoce: gruszki i pigwy.

gruszka 2

O ile gruszkę zna każdy, o tyle pigwa jest już dzisiaj rzadkością. Nieczęsto można ją dostać na bazarkach, trzeba dobrze szukać, ale kiedy uda Wam się ją znaleźć, koniecznie kupcie trochę i zróbcie z niej przetwory. Dlaczego? Zaraz Wam powiem zarówno o pigwach, jak i o gruszkach.

pigwa

Soczyste, miękkie gruszki w wielu kulturach uchodziły za owoc mocno zmysłowy. Aczkolwiek w średniowieczu postrzegane były jako owoc grzeszny, a to wszystko za sprawą ich kształtu. Przyznacie sami, że śliczna jesienna gruszka wygląda niczym cudowne, krągłe kobiece pośladki. Nic dziwnego, że średniowieczni ludzie mieli z nią problem 🙂 Gruszki są źródłem nie tylko pysznej słodyczy, ale również cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Dostarczają jodu, magnezu i potas Błonnika mają dwukrotnie więcej niż jabłka, a dzięki tzw. kamiennym komórkom pobudzają perystaltykę jelit. Z gruszek można wyczarować wiele mocno erotycznych deserów. Jestem pewna, że ich spożycie doda wam miłosnej energii niczym najlepszy magiczny eliksir.

gruszka 3

Jednakże to pigwa, starsza siostra gruszki (siostra pod względem kształtu, gdyż pigwa jest daleką kuzynką jabłka) jest ciekawszym zjawiskiem. Wprawdzie jej owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i kwaśne (pigwa bywa nazywana polską cytryną), to jednak jest ona nieocenionym składnikiem nalewek, konfitur, galaretek, syropów, win oraz dodatków do mięs. 

pigwa 2

W starożytnej Grecji pigwa uważana była za owoc bogini miłości Afrodyty. Owoc pigwy zawiera w swym składzie mnóstwo witamin (w tym witaminę C) oraz całe bogactwo przeróżnych składników mineralnych, pektyn, garbników itp. Pigwy mają właściwości przeciwulteniające, czyli mówiąc prościej są owocem młodości 🙂

pigwa 3

Pigwa wydaje się bardzo niepozornym owocem, ale trzeba jej przyznać, że ma niesamowitą historię.Księżna Northumberland, Jane Percy, mieszkająca w zamczysku Alnwick (który był tłem dla filmów o Harrym Potterze) w piwnicach odkryła liczącą sobie  niemal 800 lat recepturę przyrządzania marmolady z pigwy i zdecydowała się uruchomić jej produkcję na niewielką skalę.

pigwa 4

W średniowieczu wierzono, że pigwa to zakazany owoc, którego Adamowi i Ewie nie wolno było zrywać w raju. W czasach Tudorów i Stuartów marmoladę z pigwy podawano w złotej folii, by nie traciła aromatu. Częstowano nią kobietom z bogatych rodów, by łatwiej zaszły w ciążę. Właściwości marmolady jako afrodyzjaku wzmaga przyprawa chili i korzeń żeń-szeń. Podobno dodatek czekolady czyni ją jeszcze silniejszą 😉

pigwa 5

Marmolada z pigwy świetnie nadaje się do mieszania z innymi znanymi afrodyzjakami jak np. Epimedium Sagittum, zwanym „kozim zielem”, stosowanym w Chinach od 2000 lat. Trzeba jedynie uważać aby nie przedawkować takiej mieszanki, gdyż gwałtownie podnosi ona ciśnienie.

gruszka 4

 

Żródła: 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pigwa_pospolita

Barbara Jakimowicz-Klein „Kuchnia erotyczna”

http://zdrowie.dziennik.pl/diety/artykuly/419409,marmolada-z-pigwy-afrodyzjak-na-walentynki.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *