Gruszki cytrynowe w sosie karmelowo-korzennym (GRUSZKA)

Zakochacie się w tym deserze – zaręczam Wam. Już dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Cudownie słodka, ale jednak twarda gruszka, zamoczona w niesamowitym sosie karmelowym pachnącym cynamonem, anyżem i goździkami. Do tego schłodzona bita śmietana i listki melisy na okrasę – prawdziwa ambrozja. Drogie Panie, drodzy Panowie – jeśli gotowanie nie jest Waszą mocną stroną, a chcecie uwieść Waszą kochankę/Waszego kochanka – spróbujcie przygotować te gruszki. Nie dość, że smakują obłędnie, to jeszcze wyglądają jak milion dolarów 🙂 Taki deser zaprowadzi Was prosto do łóżka 😉 

Składniki:

♥  2 gruszki, duże i twarde

♥ 2 cytryny i pół szklanki cukru

♥ 1/4 szklanki cukru

♥ 250 ml śmietany 30% lub 36%

♥ anyż, cynamon w kawałku, kilka goździków, kilka ziarenek pieprzu czarnego

 

Wykonanie:

W dużym rondelku rozpuścić cukier w takiej ilości wody, aby gruszki były zanurzone całkowicie. Dodać skórkę startą z obu cytryn oraz wyciśnięty z nich sok. Wybrać najpiękniejsze i twarde gruszki. Umyć je i dokładnie obrać ze skórki nie usuwając ogonków. Obrane gruszki od razu włożyć do syropu z cytryną, żeby nie ściemniały. Ustawić na niewielkim ogniu i gotować tak długo, aż gruszki będą al dente. Nie powiem Wam dokładnie ile czasu to trwa – to w dużej mierze zależy od stopnia dojrzałości gruszek. Warto sprawdzać co jakiś czas i nie rozgotować ich. Kiedy gruszki będą odpowiednie odstawić je razem z syropem do ostygnięcia. A w tym czasie przygotować sos karmelowy. Do rondelka o grubym dnia wsypać cukier i doprowadzić do jego całkowitego rozpuszczenia. Chwilę trzymać na ogniu, aż karmel osiągnie śliczny, bursztynowy kolor. Po tym czasie dodać śmietanę. Może się zdarzyć – gdy śmietana będzie zimna – że karmel stwardnieje. Nie bójcie się – gotujcie mieszaninę dalej na wolnym ogniu. Karmel całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietaną. Wtedy możecie dodać przyprawy. Ogień ustawić na minimum i gotować mieszając tak długo, aż sos zgęstnieje. Na pewno poznacie ten moment – będzie powoli spływał z łyżki i cudownie wyglądał. Gdy jego konsystencja będzie idealna możemy wyjąć przyprawy. Gruszki osuszyć z syropy i odciąć spody tak, aby można było ustawić je pionowo na talerzyku deserowym. Polać gruszki sosem, przybrać listkami melisy lub mięty. Chłodne gruszki z gorącym sosem karmelowym są naprawdę przepyszne. Spróbujcie 🙂

gruszki w karmelu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *