Francuska zupa cebulowa (CEBULA)

Ech! To podobno jest najbardziej znany afrodyzjak na świecie. Francuska zupa cebulowa. Z wolno smażonej, a właściwie karmelizowanej cebulki. Z dodatkami w postaci grzanek, boczku i sera żółtego. W oryginale taką zupę wraz z grzanką i serem żółtym powinno się zapiec w piekarniku i podawać od razu, gorącą. Jeśli raz ją zrobicie, to będziecie mieli ochotę jeść ją bardzo często. Jest naprawdę przepyszna i rozgrzewa bardzo, bardzo mocno 🙂

 

Składniki:

♥ 1 kg cebuli

♥ 1,5 litra wywaru warzywnego lub z kurczaka

 

 

Wykonanie: 

Cały sekret tej zupy leży w bardzo powolnym smażeniu cebuli. Właściwie polega to na jej powolnym karmelizowaniu. Cebula staje się miękka, słodka, zmienia kolor. Trzeba ją nieustannie mieszać i nie pozwalać się przypalić, gdyż to może zepsuć smak zupy. Trwać to może bardzo długo, nawet ponad godzinę. Ale, uwierzcie mi, warto się pomęczyć. Gdy cebulka już będzie skarmelizowana należy dodać do niej wywar i pogotować przez chwilę. A potem są dwie drogi. Można zupę zostawić tak jak jest i doprawić solą i pieprzem. Albo zmiksować całość w blenderze na krem, zostawiając uprzednio niewielką ilość cebuli, aby dodać ją później do zupy. Najlepiej zupa cebulowa smakuje z grzankami i żółtym serem, który cudownie rozpuszcza się i ciągnie.

zupa cebulowa 2

zupa cebulowa 3

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *