Flaczki z kalmarów (KALMARY)

 

Hmm, muszę uczciwie Wam przyznać, że gdy tylko zobaczyłam ten przepis, to uznałam, że muszę, po prostu muszę go wykonać i Wam pokazać. Wprawdzie prawdziwych flaczków nie lubię, ale… takie z kalmarów – to jest dopiero pomysł. Przepis pochodzi z mojej ukochanej książki „365 obiadów na polskim stole” i jest absolutnie rewelacyjny. Polecam na obiad we dwoje 🙂 

Składniki:

♥  1 kg tuszek kalmarów

♥ porcja włoszczyzny

♥ duża cebula

♥ 1/2 filiżanki suszonych grzybów

♥ śmietana

♥ mąka

♥ 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

♥ przyprawy – według gustu

 

Wykonanie:

Najpierw moczymy grzyby przez godzinę, a następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której były moczone. Kalmary gotujemy w całości w lekko osolonej wodzie ok. 30 minut. Na maśle podsmażamy pociętą w piórka cebulę, a następnie dorzucamy tartą na tarce włoszczyznę. Krótko smażymy. Dodajemy pocięte grzyby. Dusimy jeszcze chwilę pod przykrywką. Rozgrzewamy rosół, dorzucamy pokrojone w paseczki kalmary, a następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz przyprawy. Dusimy przez 10 minut, a na końcu zaprawiamy śmietaną i mąką. Ja zjadłam tę zupę ze świeżo upieczoną bułeczką – pyszności! Zupa jest tak pożywna, że tak naprawdę nie potrzeba do niej żadnych dodatków. Jeśli lubicie kalmary, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

flaczki z kalmarów 2

flaczki z kalmarów 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *