DZICZYZNA – aromatyczny smak lasu

Zanim ludzkość udomowiła zwierzęta na porządku dziennym były polowania na zwierzynę łowną. Nawet gdy nauczono się hodować zwierzęta dziczyzna nadal pozostawała uzupełnieniem diety. Mało kto jednak wie, że dziczyzna uważana była za afrodyzjak. Takie szczególne właściwości przypisywano np. jeleniom i dzikiemu ptactwu, zwłaszcza kuropatwom i bażantom. Należało podawać je pieczone, podlane sosem, w którego skład wchodziły pieprz, lubczyk, kminek, nasiona selera oraz miód. 

dziczyzna 2

Dziczyzna jest dużo zdrowsza od mięsa zwierząt hodowlanych. Zawiera znacznie mniej tłuszczu, a więcej białka. Dodaje więc dużo energii oraz wspomaga organizm w regeneracji. Walorem jest również niesamowity smak dziczyzny, w którym można wyczuć niemal wszystkie aromaty lasu. 

dziczyzna 3

Zwierzęta łowne dzielą się na zwierzynę grubą czyli:  łosie, jelenie, daniele, sarny, muflony, dziki oraz zwierzynę drobną, między innymi zające szaraki, króliki, jarząbki, bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi i dzikie kaczki.

dziczyzna 4

Najwspanialszym mieszkańcem naszych lasów jest jeleń, nazywany często królem puszczy. Oprócz mięsa afrodyzjakiem było również sproszkowane poroże – zmieszane z żeń-szeniem oraz brandy stanowiło ponoć skuteczny eliksir miłosny. Za czasów feudalnych panu na włościach przysługiwało prawo spędzenia pierwszej nocy z każdą wychodzącą za mąż niewiastą. W zamian pan młody miał prawo do upolowania w pańskim lesie jednego lub kilku jeleni. Od tamtego czasu zwykło się nazywać zdradzanego męża właśnie „jeleniem” lub „rogaczem” 😉

dziczyzna 8

 

Na ziemiach polskich do połowy X wieku zwierzyna leśna była powszechną własnością – każdy mógł na nią polować. Wraz z kształtowaniem się struktur państwowości tylko możni zaczęli mieć prawo do niektórych polowań. Mięso przyprawiano solą i lokalnymi przyprawami, powszechne było pieczenie mięsiwa nad ogniem. Okres ochronny na zwierzynę łowną został wprowadzony już przez króla Władysława Jagiełłę, wielkiego miłośnika przyrody i polowań. 

dziczyzna 6

Dziczyznę ceniła również królowa Bona Sforza. Jej też Polska zawdzięczała wiele przepisów na mięso zwierząt łownych. Bona była miłośniczką polowań, choć jedno z nich dość tragicznie się dla niej skończyło – królowa poroniła i nie mogła mieć już więcej dzieci.

dziczyzna 7

Był czas, kiedy dziczyzna była uznawana za mięso bardzo drogie, na które mogli sobie pozwolić nieliczni lub tylko ci, którzy sami polowali. Obecnie mięso dzikich zwierząt można dostać w bardzo przystępnej cenie, pojawiły się również sklepy wyspecjalizowane w sprzedaży tylko i wyłącznie dziczyzny świeżej lub mrożonej oraz przetworów z niej. Przygotowując się do tego tematu zrobiłam research w internecie i znalazłam sklepik zaopatrzony w niesamowite rodzaje dziczyzny. Polecam Wam sklep Dziki Trop, w którym mili właściciele na pewno poradzą Wam, jakie mięso wybrać i jak je przygotować. Miłą niespodzianką są również degustacje mięs i kiełbas organizowane przez nich cyklicznie. 

Dziki Trop - sklep z dziczyzną

 

 

 

 

Żródła:

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81owiectwo

https://pl.wikipedia.org/wiki/Paul_de_Vos#/media/File:Paul_de_Vos_Stilhunt.jpg

http://jagermeisterin.blog.onet.pl/tag/dziczyzna/

http://www.mowiawieki.pl/index.php?page=artykul&id=262

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *