sob. Lip 20th, 2019

Deser malinowo-kokosowy (MALINY)

1 min read

Malin jeszcze jest mało, ale ja już zaczęłam z nich korzystać. Uwielbiam maliny, a w tym niezwykle prostym deserze wyglądają i smakują zachwycająco. Mimo tego, że deser jest niezwykle łatwy, pamiętajcie o zarezerwowaniu odpowiedniej ilości czasu – każda warstwa musi stężeć, zanim wyłożymy kolejną. No i to taki drobny, patriotyczny akcent w dzisiejszym dniu ? Aaaaa i mój akcent w deserze – kieliszek wiśniówki dodany do galaretki… na pewno pobudzi zmysły ? 

Składniki:

♥  1 puszka mleka kokosowego

♥ 250 g malin

♥ 1 łyżka ksylitolu

♥ 1 galaretka malinowa

♥ 50 ml wiśniówki

♥ 3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 ilości wody z przepisu. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie zimna dodać kieliszek wiśniówki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. W rondelku podgrzać delikatnie mleko kokosowe, dodać ksylitol do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. A reszta to już wasza inwencja: można wykonać dwie warstwy, albo więcej, pamiętając, że w galaretce musimy utopić maliny ? Smacznego ?

Dodaj komentarz

Copyright © All rights reserved.