Deser malinowo-kokosowy (MALINY)

Malin jeszcze jest mało, ale ja już zaczęłam z nich korzystać. Uwielbiam maliny, a w tym niezwykle prostym deserze wyglądają i smakują zachwycająco. Mimo tego, że deser jest niezwykle łatwy, pamiętajcie o zarezerwowaniu odpowiedniej ilości czasu – każda warstwa musi stężeć, zanim wyłożymy kolejną. No i to taki drobny, patriotyczny akcent w dzisiejszym dniu 😉 Aaaaa i mój akcent w deserze – kieliszek wiśniówki dodany do galaretki… na pewno pobudzi zmysły 🙂 

Składniki:

♥  1 puszka mleka kokosowego

♥ 250 g malin

♥ 1 łyżka ksylitolu

♥ 1 galaretka malinowa 

♥ 50 ml wiśniówki

♥ 3 łyżeczki żelatyny

 

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w 3/4 ilości wody z przepisu. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy będzie zimna dodać kieliszek wiśniówki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. W rondelku podgrzać delikatnie mleko kokosowe, dodać ksylitol do smaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. A reszta to już wasza inwencja: można wykonać dwie warstwy, albo więcej, pamiętając, że w galaretce musimy utopić maliny 🙂 Smacznego 🙂

deser kokosowo-malinowy 2

deser kokosowo-malinowy 3

Przepis dodaję do akcji „Wiosenne słodkości 2016”. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *