Czekoladowa panna cotta w waniliowym sosie szodon (CZEKOLADA, WANILIA)

Dziś chcę wam zaproponować prosty deser z prostym sosem. Mówiłam już Wam, że uwielbiam proste przepisy? Jak nie, to mówię teraz 🙂 Każdy liczący się kucharz na świecie powie Wam, że najlepszy przepis to prosty przepis. Co ciekawe proste przepisy nie są wcale takie łatwe 🙂 Podobnie jest z panna cottą. Kiedyś już próbowałam go wykonać, ale nie udało mi się w nim wszystko i nie podejmowałam już więcej prób. Aż do dzisiaj : Ta panna cotta wyszła niesamowita. A winno-waniliowy sos szodon dopełnia całości. Proponuję panna cottę z minimalną ilością cukru, ale za to z kakao lub mocno gorzką czekoladą. Będzie idealnie komponować się ze słodko-winnym sosem deserowym. Tak więc dziś dwa potężne afrodyzjaki w jednym, prostym deserze. Smacznego 🙂

 

Składniki:

Panna cotta: 

♥ 200 ml śmietany 30%

♥ 80 ml mleka

♥ 1/2 łyżki cukru

♥ 50 g czekolady z dużą zawartością kakao

♥ 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Sos szodon: 

♥ 2 żółtka

♥ 1 jajko

♥ 100 g cukru

♥ 450 ml wytrawnego wina – ja akurat miałam półsłodkie różowe, dlatego sos jest ciemniejszy

♥ laska wanilii

♥ skórka z cytryny

Wykonanie: 

Śmietankę i mleko podgrzać bardzo delikatnie – na małym ogniu – razem z cukrem. Pamiętajcie, że nie wolno doprowadzić do zagotowania masy, ani nawet do jej przegrzania. Osobno, w niewielkiej ilości wody, rozpuścić żelatynę. Delikatnie dodać do podgrzewanej masy żelatynę oraz posiekaną czekoladę. Podgrzewać jeszcze trochę, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Następnie odstawić do ochłodzenia, przelać do foremek – najlepiej silikonowych i wstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Przed podaniem deseru wykonać sos. W rondelku podgrzać wino wraz ze skórką cytrynową. Schłodzić wino, aby było delikatnie ciepłe. Jajko, żółto i cukier ubić na puszysty kogel-mogel. Następnie cienkim strumyczkiem dodać wino i dokładnie wymieszać, żeby jajka się nie ścięły. Dodać ziarenka wanilii, a następnie postawić miskę z sosem w kąpieli wodnej i gotować mieszając tak długo, aż sos zgęstnieje. Taki sos pyszny jest zarówno na ciepło jak i na zimno.

panna cotta 2

panna cotta 3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *