sob. Lip 20th, 2019

Creme brulee z tapioki i tofu (SOJA) (WANILIA)

2 min read

Nie samym królikiem człowiek żyje 🙂 Po wykwintnym daniu obiadowym wypadałoby zjeść deser, wszak im więcej afrodyzjaków, tym lepiej 🙂 Dziś pokażę Wam przepis, który jest wariacją na temat klasycznego deseru, Nowy smak w tradycyjnej formie z cudowną, chrupiącą skorupką z karmelizowanego cukru. Przepis pochodzi z książki „Zaskakujące tofu”. 

Składniki:

♥ 80 g tapioki

♥ 500 ml wody do namoczenia tapioki

♥ 250 ml gorącej wody

♥ 500 ml mleka sojowego 

♥ 1 kostka naturalnego tofu

♥ 2 łyżki cukru trzcinowego

♥ 1 łyżka miodu

♥ 2 łyżki mąki ryżowej

♥ 1 laska wanilii

Wykonanie: 

Tapiokę zalać wodą i zostawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie odsączyć ją i przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać mleko sojowe, wodę i wanilię, i powoli doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na średnim ogniu ok. 10 minut cały czas mieszając, żeby tapioka się nie przypaliła. Zmniejszyć ogień i pozwolić jej gotować się ok. 10-15 minut, aż perełki zrobią się przezroczyste i całość zgęstnieje. Po ugotowaniu należy przełożyć tapiokę do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Zimną tapiokę przełożyć do blendera, dodać rozdrobnione tofu, mąkę ryżową, miód oraz cukier. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do płaskich kokilek i zapiekać w kąpieli wodnej przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celcjusza. Gdy już deser będzie upieczony, należy odstawić go do ostygnięcia. Po ostygnięciu trzeba wysypać na niego łyżeczkę lub dwie cukru i specjalnym palnikiem kuchennym stopić cukier na karmel. Karmel, twardniejąc, utworzy cudowną skorupkę na deserze.

Dodaj komentarz

Copyright © All rights reserved.