Creme brulee z tapioki i tofu (SOJA) (WANILIA)

Nie samym królikiem człowiek żyje 🙂 Po wykwintnym daniu obiadowym wypadałoby zjeść deser, wszak im więcej afrodyzjaków, tym lepiej 🙂 Dziś pokażę Wam przepis, który jest wariacją na temat klasycznego deseru, Nowy smak w tradycyjnej formie z cudowną, chrupiącą skorupką z karmelizowanego cukru. Przepis pochodzi z książki „Zaskakujące tofu”. 

Składniki:

♥ 80 g tapioki

♥ 500 ml wody do namoczenia tapioki

♥ 250 ml gorącej wody

♥ 500 ml mleka sojowego 

♥ 1 kostka naturalnego tofu

♥ 2 łyżki cukru trzcinowego

♥ 1 łyżka miodu

♥ 2 łyżki mąki ryżowej

♥ 1 laska wanilii

Wykonanie: 

Tapiokę zalać wodą i zostawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie odsączyć ją i przełożyć do garnka o grubym dnie. Dodać mleko sojowe, wodę i wanilię, i powoli doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować na średnim ogniu ok. 10 minut cały czas mieszając, żeby tapioka się nie przypaliła. Zmniejszyć ogień i pozwolić jej gotować się ok. 10-15 minut, aż perełki zrobią się przezroczyste i całość zgęstnieje. Po ugotowaniu należy przełożyć tapiokę do miseczki i zostawić do ostygnięcia. Zimną tapiokę przełożyć do blendera, dodać rozdrobnione tofu, mąkę ryżową, miód oraz cukier. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do płaskich kokilek i zapiekać w kąpieli wodnej przez 35-40 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celcjusza. Gdy już deser będzie upieczony, należy odstawić go do ostygnięcia. Po ostygnięciu trzeba wysypać na niego łyżeczkę lub dwie cukru i specjalnym palnikiem kuchennym stopić cukier na karmel. Karmel, twardniejąc, utworzy cudowną skorupkę na deserze.

creme brulee

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *